راههای تغییر کردن؛ چطور در زندگی تغییر کنیم؟
انسان زمانی در رنج و عذاب قرار میگیرد که در مقابل تغییر کردن مقاومت کند. هنری فورد در این باره میگوید: «اگر همان کارهایی را انجام دهی که تا الان انجام میدادی، به همان نتیجه قبلی خواهی رسید.» این بهترین جمله برای اثبات اهمیت تغییر در زندگی است. بدون تغییر کردن زندگی کاملا روتین، بدون هیجان و البته بدون نتیجه خواهد ماند.
در واقع زندگی بدون تغییر، امکانپذیر نیست زیرا هیچکس نمیتواند برای حداقل پنج سال افکار و تصمیمات خود را تغییر ندهد. برخی تغییرها اختیاری هستند، در حالی که گاهی به قدری زندگی سخت و غیرقابل تحمل میشود که مجبور به تغییر میشوید. اگر شما هم از تغییر در زندگی میترسید، با ادامه این مطلب از نشر نوین همراه باشید تا چگونگی غلبه بر ترس از تغییر و نحوه تغییر کردن در زندگی را یاد بگیرید.
تغییر در زندگی چیست؟
تغییر کردن در زندگی (Life Change)، به معنی به هم زدن روشهای قدیمی و تجربه فرصتهای جدید است. برای مثال تغییر رشته دانشگاه، یک تغییر مهم در زندگی محسوب میشود. به طور کلی تغییر در جریان زندگی، ناگزیر بوده و چه بخواهید و چه نخواهید، تغییر را تجربه میکنید. تغییراتی که بدون تصمیم اتفاق میافتند، به سختی پذیرفته میشوند و کنارآمدن با آنها کمی طول میکشد. اما اگر خودتان بخواهید تغییری را در زندگیتان ایجاد کنید، پذیرش سختیهای مسیر راحتتر خواهد بود.
برای ایجاد تغییر در زندگی، باید مسیرهای جدید را ببینید و از وارد شدن به آنها نترسید. یک مطالعه که در سال ۲۰۱۴ در لندن انجام شد، نشان داد که مردم بعد از اعتصاب و بسته شدن برخی از ایستگاههای مترو مسیرهای جدید را برای رفتن به سر کار خود انتخاب کردند. در این مطالعه، بعد از بازگشایی ایستگاهها مجددا بررسی انجام شد و مشخص شد که اکثر افراد به مسیر قبلی خود بازگشتند، اما حدود پنج درصد از آنها مسیرهای جدید را ادامه دادند. بعد از تحقیق مشخص شد که این پنج درصد، به دلیل کارآمدی و نزدیکتربودن مسیرهای جدید، دیگر به ایستگاه مترو بازنگشتند و در واقع مسیر خود را تغییر دادهاند.
منظور از این مطلب، این است که گاهی تغییرات به صورت ناخودآگاه اتفاق میافتند و مسیر ما را عوض میکنند. این تغییرات اگرچه ممکن است در ابتدا کمی سخت به نظر برسند، اما با خود مزایایی هم دارند. با این حال بسیاری از تغییرات دیگر را باید خودمان به صورت آگاهانه در زندگی ایجاد کنیم. در ادامه در مورد چگونگی ایجاد تغییر در زندگی بیشتر توضیح میدهیم.
چرا باید تغییر کنیم؟
با اینکه همۀ ما در اولین برخورد از تغییر اجتناب میکنیم، اما تغییر کردن در زندگی یک امر اجتنابناپذیر است. بنابراین چه بخواهیم و چه نخواهیم، دیر یا زود مجبور به تغییر خواهیم شد. اگر از شغل و موقعیت کاری فعلی خود ناراضی هستید، یک تغییر کاری میتواند زندگی شما را دگرگون کند و به شما کمک میکند تا بفهمید چه چیزی از زندگی میخواهید. تغییر در جوانب مختلف کاری، تحصیلی، اجتماعی و … مزایای زیادی دارد.
- تغییر کردن باعث رشد شخصیتی میشود
تغییر در زندگی، شما را با تجربههای جدید مواجه میکند و همین باعث رشد شخصیت شما میشود. با تجربههای جدید، چیزهای جدید هم یاد میگیرید و نگاهتان به زندگی تغییر میکند. به خاطر داشته باشید که حتی تغییراتی که با درد و شکست همراه هستند هم میتوانند درسهایی در مورد زندگی به شما بیاموزند.
- تغییر باعث انعطافپذیری در زندگی میشود
زمانی که تغییر میکنید، میتوانید در موقعیتهای مختلف با انعطاف بیشتری عمل کنید. به این ترتیب شما میتوانید خیلی زود با تغییرات محیط و افراد جدید زندگی خود منطبق شوید و از اتفاقات آینده هراسان نشوید.
- تغییر کردن به درک ارزشهای زندگی کمک میکند
یکی از راههایی که با آن میتوان ارزشهای زندگی را درک و پیدا کرد، تغییر کردن است. هر کدام از ما اگر به دقت در زندگی خود نگاه کنیم، متوجه میشویم که تاریخ مصرف تعدادی از ارزشهای مدنظرمان گذشته و باید مطابق با نیازهای جامعه آنها را بهروز و جدید کنیم.
- تغییر برای ایجاد اصلاحات در زندگی لازم است
در زندگی موارد زیادی از جمله شریک زندگی، دوست، محل زندگی، شغل، اوضاع مالی و … وجود دارد که برای بهبود باید اصلاح شوند. با توجه به اینکه اصلاحات خود به خودی انجام نمیشوند، باید امور را به طریقه متفاوتی انجام دهید تا این اصلاحات و تغییرات ایجاد شوند. بدون تغییر، زندگی شما راکد و بیهدف باقی خواهد ماند.
- با تغییر میتوانید قدرتمند شوید
یکی دیگر از مزایای تغییر کردن، احساس قدرتمندی است. مسلما تمام تغییراتی که در زندگی خود ایجاد میکنید با لحظاتی شاد و خوشایند همراه نیستند. گاهی برای تغییر کل زندگی شما زیر و رو میشود و حتی عزیزان خود را از دست میدهید، اما این رویه تغییر در زندگی از شما یک فرد قدرتمند میسازد.
- پیشرفت در زندگی در گرو تغییر کردن است.
بدون تغییر، هیچ پیشرفتی در زندگی حاصل نمیشود. بنابراین اگر میخواهید در زندگی پیشرفت کنید، باید در وهله اول تغییر کردن را یاد بگیرید. با تغییر الگوهای سالم و جدید جایگزین الگوهای قدیمی میشوند و کیفیت زندگی بهتر میشود.
- تغییر به زندگی معنا میبخشد
برای تغییر کردن باید هدفگذاری و برنامهریزی کنید. این اهداف به زندگی شما معنایی تازه میبخشند و باعث احساس رضایت از زندگی میشوند.
- هر تغییر، یک شروع تازه است
هر بار که بخشی از زندگی خود را تغییر میدهید، در واقع یک فصل جدید از زندگی خود را شروع میکنید. این فصل جدید با اتفاقات ناگوار و ناخوشایند زیادی همراه است و به کولهبار تجارب شما میافزاید. برای گذراندن این فصل جدید از زندگی نباید بترسید، زیرا این بار از صفر شروع نمیکنید و تجربههای قبلی به کمک شما خواهند آمد.
- با تغییر میتوان از روتین زندگی خارج شد
اگر تغییر نکنید، زندگی شما مانند یک عروسک پیشبینیپذیر و یکنواخت خواهد شد. تغییر به شما کمک میکند که مسیر زندگی مورد علاقه خود را پیدا کنید و درگیر روتین و تکرار نشوید.
10.فرصتهای جدید با تغییر کردن در مسیر زندگی شما قرار میگیرند
تا زمانی که در مسیر زندگی روتین خود ادامه دهید، فرصتهای جدید و متنوع هیچگاه به سراغ شما نمیآیند. در دل هر تغییر دهها فرصت و مسیر جدید در انتظار شما وجود دارد. اگر مدتها است منتظر یک اتفاق تازه هستید و اتفاق نمیافتد، باید در زندگی خود تغییری ایجاد کنید.
چرا از تغییر میترسیم؟
تغییر حتی در کوچکترین چیزها کار سختی است و به همین خاطر بیشتر افراد حاضر به ایجاد تغییر نیستند. برای مثال کارمندی که میداند در رشتههای فنی و هنری موفقتر است، اما سالها است در یک اداره بدون علاقه به کار خود ادامه میدهد. ترس از تغییر ممکن است به دلایل زیر باشد:
- تمایل مغز به الگوهای تکراری و آشنا: یکی از مهمترین عواملی که باعث ترس از تغییر میشود، تمایل مغز به الگوهای آشنا ولی تکراری است. یعنی مغز شما الگوهای قدیمی و ثابتشده (عادت) را به الگوهای جدید ترجیح میدهد و سیستم مغز، الگوهای ناآشنا و جدید را به عنوان یک خطر برای خود تلقی میکند.
- سخت و پرهزینهبودن مسیر تغییر: همان طور که گفتیم، تغییر همیشه سخت است و در این مسیر باید هزینه مادی و معنوی زیادی بپردازید. برای مثال در مسیر رشد شخصیتی، ممکن است دوستان قدیمی خود را از دست بدهید یا رابطهتان با آنها کمرنگ شود و به همین دلیل سیستم مغزی تغییر را نمیپذیرد.
- شک و تردید نسبت به خود: گاهی شما تواناییهای خود را باور ندارید و به همین دلیل در مسیر تغییر قرار نمیگیرید. وقتی مدام با خود بگویید که: «من از پس این کار برنمیآیم» یا «این کار نشدنی است»، تغییر برای شما تبدیل به یک امر نشدنی و غیرممکن تبدیل میشود.
- کمال گرایی و ترس از شکست: برای تغییر در زندگی، اول از هر چیزی باید بدانید که شکست جزئی از مسیر رشد است و رهایی از آن امکانپذیر نیست و همه تغییرات با موفقیت همراه نیستند. این ترس از شکست و کمالگرایی، از تغییر جلوگیری میکند.
- عوامل ژنتیکی: گاهی ترس از تغییر به دلیل کمالگرایی نیست و در واقع نوعی فوبیا است که در اثر عوامل ژنتیکی در شما ایجاد شده است.
راههایی برای تغییر در زندگی روزمره
روشهای زیر برای تغییر در زندگی روزمره به شما کمک خواهد کرد:
- سعی کنید خودتان را به خوبی بشناسید
تغییر بدون شناخت کامل از خود امکانپذیر نیست. اگر میخواهید تغییر کنید و وارد مسیرهای جدید شوید، ابتدا باید شناخت کاملی از خودتان و ارزشهایی که به آنها اهمیت میدهید، داشته باشید.
- عادتهای مخرب را ترک کنید.
بیشتر افراد در مسیر تغییر، به سراغ عادت های بد و اشتباه میروند. برای مثال فردی که رژیم کاهش وزن دارد، بیشترین دغدغهاش نخوردن غذا و استرس هنگام غذا خوردن است. اما این در حالی است که برای کاهش وزن، کاهش استرس و اضطراب و تنظیم ساعت خواب و بیداری اهمیت زیادی دارد. اگر تمام نکات غذایی رژیم کاهش وزن را رعایت کنید، اما ساعت ۶ صبح بخوابید و ۱۲ ظهر از خواب بیدار شوید، هیچگاه به وزن دلخواه خود نمیرسید. بنابراین برای ایجاد تغییر در زندگی، شناخت عادتهای موثر، ترک عادتهای مخرب و ساختن عادت اهمیت زیادی دارد.
- از روانشناس کمک بگیرید
کمک گرفتن از روانشناس برای ایجاد تغییر در زندگی، راهی بدون استرس و با موفقیت تضمین شده است. این کار استرس و اضطراب را که ۲ عامل مهم در نرسیدن به تغییرات دلخواه است، کم میکند و باعث هموارترشدن مسیر تغییر میشود.
- مطالعه کنید
مطالعه در مورد سرنوشت افراد موفقی که از تغییر در زندگی خود نترسیدهاند، از دیگر روشهایی است که مسیر تغییر را برای شما هموار میکند. با مطالعه کتابهای توسعه فردی در رابطه با تغییر کردن در زندگی میتوانید به نتایج مثبتی برسید. در انتهای مقاله کتابهایی را که به تغییر کردن کمک میکنند، معرفی کردهایم.
- از خودتان تشکر کنید.
برای ایجاد تغییر در زندگی، باید پله به پله عمل کنید و هر موفقیت کوچکی را جشن بگیرید. مثلا برای کاهش وزن لازم نیست حتما ۱۰ کیلو وزن کم کنید تا ارزشمند باشید، بلکه هر یک کیلو کاهش وزن هم اهمیت زیادی دارد و باید بابت آن از خودتان تشکر کنید.
- منعطف باشید و به خودتان سخت نگیرید.
مسیر تغییر به خودی خود، مسیری پرچالش و البته سخت است. بنابراین نیازی به سختگیری در این مسیر نیست و هر از گاهی باید به خودتان اجازه استراحت بدهید.
- برنامهریزی کنید و به برنامهها متعهد باشید.
ایجاد هر تغییری در زندگی، نیازمند یک برنامه جامع است که به آن پایبند هستید. برای برنامهریزی دقیق میتوانید از کتابهای مرتبط در این حوزه کمک بگیرید.
- فراموش نکنید، شما قادر به تغییر دادن همه چیز نیستید.
در مسیر تغییر در زندگی، به خاطر داشته باشید که کنترل تغییر همه چیز در دست شما نیست و در این مسیر محدودیتهایی هم وجود دارد. در این شرایط به جای تلاش بیهوده برای ایجاد تغییرات ناممکن، بهتر است شهامت داشته باشید و بپذیرید که نمیتوانید همه چیز را تغییر دهید.
مهم ترین عامل تغییر چیست؟
خیلی از افراد با اینکه برای تغییر کردن، برنامهریزی و هدفگذاری میکنند، باز هم نمیتوانند در مسیر تغییر دوام بیاورند و با شکست مواجه میشوند. مثال ملموس تغییر نکردن شکست در روند کاهش وزن است. کسی که روزهای اول رژیم خود را سفت و سخت رعایت میکند و به طور مرتب به باشگاه میرود، بعد از گذشت مدتی کم میآورد و از مسیر تغییر وزن خارج میشود.
علت اصلی این شکستها، نبود اراده کافی در فرد است. یعنی این فرد اراده کافی برای کاهش وزن را نداشته است، به همین دلیل خیلی زود از مسیر کاهش وزن خود خارج میشود. برای تغییر در زندگی، باید عزم خود را جزم کنید و اراده کافی داشته باشید. به این ترتیب میتوانید در مقابل چالشهای راه دوام بیاورید و به نتایج دلخواه خود برسید.
برای تغییر باید از کجا شروع کرد؟
اولین قدم برای تغییر زندگی، تصمیم برای قرارگرفتن در مسیر رشد و پیشرفت (چه پیشرفت شخصیتی و چه پیشرفت شغلی) است. به این ترتیب، تا نخواهید که وارد مسیر رشد شوید هیچ تغییری در زندگی شما اتفاق نخواهد افتاد. اما تصمیم برای پیشرفت در زندگی به تنهایی کافی نیست و باید برای تغییر برنامهریزی کنید. برای تغییر به شیوه زیر عمل کنید:
- از بیرون به خودتان نگاه کنید و تمام نقاط تیره و روشن ذهن خود را مشخص کنید.
- عادتهای مرتبط با تغییر مدنظرتان را پیدا کرده و آنها را اصلاح کنید.
- برای تغییر در زندگی تکرار، تمرین و تلاش روزانه لازم است.
- در موقع هدفگذاری واقعبین باشید.
- ریسکپذیر باشید و از تغییر نترسید.
- با افرادی معاشرت کنید که با شما صادق هستند و هر رفتار و تغییری را بدون تامل تایید نمیکنند.
معرفی ۴ کتاب برای تغییر کردن
مطالعه به تغییر و بهبود فردی کمک زیادی کند. با مطالعه کتاب میتوانیم با دیدگاههای جدیدی آشنا شویم. کتابها میتوانند انگیزهدهنده و الهامبخش باشند و ما را در مسیر تغییر عادات قرار دهند. برای مثال مطالعه در حوزههای روانشناسی و فلسفه به شما کمک میکند تا بهتر احساسات خود را بشناسید. در ادامه چند کتاب از نشر نوین که میتواند در مسیر تغییر کردن به شما کمک کند را معرفی میکنیم.
عادتهای اتمی
کتاب عادتهای اتمی نوشتۀ جیمز کلیر به شما نشان میدهد که چطور با ایجاد تغییرات کوچک اما پیوسته میتوانید تغییرات بزرگی را در زندگی خود رقم بزنید. عادتهای اتمی روشهایی عملی و ساده را برای تغییر زندگی ارائه میدهد و به شما نشان میدهد چطور میتوان با تمرکز بر پیشرفتهای کوچک، ایجاد هویت جدید و ایجاد سیستمهایی که شما را به سمت موفقیت میبرند، میتوان تغییرات مهمی در زندگی به دست آورد.
دوباره فکر کن
کتاب دوباره فکر کن از آدام گرانت بر اهمیت تجدید نظر کردن در باورها و افکار تأکید دارد. آدام گرانتدر این کتاب به شما نشان میدهد که چطور میتوان با تغییر افکار و دیدگاهها تغییرات مثبتی را در زندگی ایجاد کرد. گرانت معتقد است افراد باید انعطافپذیری ذهنی داشته باشند تا بتوانند باورهای قدیمی، افکار و عادات خود را بررسی و در صورت لزوم تغییر دهند. پذیرش اشتباهات و تغییر دیدگاه نسبت به شکست نیز از دیگر نکات مهم این کتاب است.
تغییر مسیر
موضوع اصلی کتاب تغییر مسیر نوشتۀ شریل سندبرگ توانمندسازی زنان در محیط کار و زندگی شخصی است. این کتاب با ارائه راهکارهایی برای تغییر نگرش و عملکرد به زنان کمک میکند با غلبه بر موانع داخلی و خارجی، نقشهای فعالتری در زندگی حرفهای و شخصی داشته باشند. سندبرگ معتقد است زنان باید باورهای محدودکننده را نادیده بگیرند و چالشها و ریسکها را بپذیرند.
قدرت پشیمانی
کتاب قدرت پشیمانی اثر دنیل پینک از اهمیت پشیمانی به عنوان یکی از احساسات پیچیدۀ انسانی میگوید و نشان میدهد چطور میتوانیم از آن جهت پیشرفت و تغییر کردن در زندگی استفاده کنیم. پینک معتقد است پشیمانی میتواند ابزاری برای یادگیری و رشد باشد. قدرت پشیمانی به ما کمک میکند تا نه تنها از اشتباهات گذشته یاد بگیریم، بلکه به سوی تغییرات مثبت و تصمیمات موثر تر حرکت کنیم.
دیدگاهها